De spirituele vissen

Erg bijzonder is dit laatste teken van de dierenriem. Het gaat bij de vissen om het oplossen van alle structuren in ons om naar het volgende ontwikkelingsniveau te kunnen komen. Hier is de spiritualiteit thuis, hier woont het medium dat altijd in contact staat met de andere kant. Vissen zwemmen in twee richtingen: open naar het goddelijke toe en voordringend tot in de kleinste spleetje van onze ziel om daar de grenzen aan te geven.   

Het element water

flowformsAstrologisch gezien behoren Vissen, evenals de Kreeft en de Schorpioen, tot het element water.

Het water symboliseert onze gevoelens, impulsen, stemmingen, onze wensen, verlangens, hartstochten, onze dromen en fantasieën, alles wat betrekking heeft op onze ziel.

Bij het element water gaat het om ons aanpassingsvermogen en alles wat we als een astraal wezen voelen.

De taal van dit element is beelden en symbolen, denk daarbij aan de beeldentaal of onze dromen.

De waarneming op dit gebied is volledig subjectief en voor ons hoofd onlogisch, alleen wijzelf kunnen de totaliteit van de uitwisseling bevatten maar hebben moeite ze helder en gestructureerd in woorden uit te drukken.

Wij herkennen het element water in alles wat wij voelen en door de diepe wens om andere mensen te helpen en ze te willen ‘redden’. Hier ondergaan wij in onze ontwikkeling de transformatie van lijden naar innerlijke vrede.

Analoog aan het lichaam gaat Vissen over onze voeten, tenen en lymfe.

Algemene eigenschappen

Vissen is een teken dat geen eigen richting kent en geen structuur bezit. Wij vloeien of zwemmen altijd over in de vorm die ter beschikking staat. Met een krachtig bewustzijn nemen wij alle zichtbare en vooral onzichtbare trillingen om ons heen op en verbinden ons er onmiddellijk mee. Net als water dat met een andere vloeistof in verbinding komt nemen wij de andere trilling, de andere ziel in ons op.

Zonder vaste vorm zijn wij erg bewegelijk, medelevend en buigzaam. Terwijl wij onszelf wegcijferen en problemen ontwijken, dromen wij liever dan dat we ons met deze ‘harde’ realiteit te verbinden.

Met een iets afwezige blik ontvluchten wij de koude, dagelijkse werkelijkheid, hier voelen wij ons hulpeloos, soms zelfs minderwaardig en hebben dan ook vaak het gevoel slachtoffer van de omstandigheden te zijn. De warme gebieden van de ziel zijn voor ons belangrijker en reëler en hier voelen wij ons meer thuis.

Gevoeligheid, empathie, hartverscheurende verhalen, magnetisch vermogen en romantiek, sprookjes, mystiek, spiritualiteit en intuïtie is wat bij de Vissen hoort.

Wij leven in de gevoelens, ook die van anderen, en hebben moeite grenzen te bepalen en de emotionele stimulansen te onderscheiden. Vaak weten wij niet waar wij ophouden en de ander begint, wat bij onze eigen emoties en wat bij een ander hoort.

Zeg nee en geef grenzen aan

Het is wel belangrijk dat we ons niet mee laten sleuren met de ervaringen van een ander en in zijn emoties verdwalen, maar dat we bij onszelf blijven. Helaas geeft dit nog bij velen een gevoel van ‘egoïstisch bezig zijn’ en wordt door een verkeerde interpretatie van het christendom nog steeds vermeden.

Toch is het buitengewoon belangrijk om ook ‘nee’ te zeggen en onze zielsramen dicht te doen, willen wij niet oplossen en onze individualiteit verliezen.

Vissen kent God en hij zoekt hem op aarde. Wij staan open voor de kosmische stroom van het leven. Eigenlijk zoeken wij de verbinding met ons Hogere Zelf maar die lijkt moeilijk te vinden, totdat wij een voor ons duidelijk afgegrensde individualiteit bezitten.

Met de Vissen leven wij in de ziel en kunnen tot ons allerdiepste punt zwemmen en in de allerkleinste spleten van onze ziel dringen om te herkennen waar zich nog kleine ongewenste openingen bevinden. Grenzen aangeven is erg belangrijk willen wij ons verder kunnen ontwikkelen.

Wij leren het leven voelen

EagleWij gaan in onze omgeving op en kunnen ons uitstekend aanpassen. Wij zuigen daarbij alles aan, net een spons en reinigen, neutraliseren op die manier het veld waarin wij ons bewegen. Wij leren het leven op aarde voelen en ons aan een Hogere Liefdeskracht overgeven.

In ons vissenaspect zijn wij sterk met dromen verbonden, egoloos en bereid om ons op te offeren. Wij geloven in het goede in de mens en zijn voortdurend in contact met ons innerlijk kind.

In het aardse veld van ons vissenaspect in de geboortehoroscoop (astrologisch ‘het huis’ genoemd) zullen we zo lang mogelijk kind blijven en heel graag spelen.

Empathie en openheid geven ons de mogelijkheid om als een soort bemiddelaar tussen God en de wereld te staan, althans dan wanneer onze zielsramen gesloten zijn, onze individualiteit duidelijk afgegrensd en ons gevoelswater zuiver, helder is.

Met een grote drang naar mystiek en spiritualiteit zijn we op dit gebied een geboren medium. Ons Hogere Zelf stroomt dan naadloos in onze aardse manifestatie en wij werken met deze goddelijke energie.

Geef ongewenste energie terug

Door Ver-geving (= iemand de ongewenste energie teruggeven), kunnen we ons weer met onze hele ziel, met onze goddelijke essentie, volledig verbinden.  Hier vindt onze verlossing en intrede in het goddelijke gebied plaats. Ons vissenaspect is het meest spirituele gebied dat wij met ons voelen kunnen waarnemen.

Zonder deze bijzondere en spirituele energie van Vissen zouden we te hard zijn, egoïstisch, ignorant en al het onaangename in ons leven uit de weg gaan. We zouden alsmaar verder gestructureerd blijven totdat het leven ons uiteindelijk zou breken, als een oud bot (aarde), dat zijn elasticiteit (water) verloren heeft.

Kenmerken van de nog onbewuste Vissen

Zijn we ons niet bewust van de belangrijke taak van vissen, dan leven we in een soort zielsverwarring. We laten onze zielsramen open, ontvangen alle energie met open armen en offeren ons vrijwillig op in de hoop daardoor als een martelaar verheven te worden.

Klagen, constant zeuren, medelijden en de rol van het slachtoffer met een constante ontevredenheid zijn onderdeel van ons dagelijks leven. Zo creëren we de uiteindelijk omstandigheden waarin we nooit tot verantwoordelijkheid geroepen kunnen worden.

Dit zwak zijn is een (onbewuste) tactiek die soms zelfs zo ver gaat  dat wij ons liever in een ziekte vast gaan bijten dan de verantwoording voor ons leven nemen. Wij ontvluchten het volwassen worden niet zelden in alcohol, verdovende vergiften, drugs of een gecreëerde werkelijkheid, een illusionaire wereld.

De bewuste Vissen

flowform2Wij hebben de weg naar verlossing gevonden. Bewust van onze vissen-energie hebben wij ons van het lijden bevrijd en eruit gekristalliseerd en verlenen aan onze ziel de natuurlijke grenzen.

We hebben geleerd om onze zielsramen te sluiten en ze alleen onder bepaalde omstandigheden, die wij zelf bepalen als geldige aanleiding, te openen.

Standvastig in inzicht en kennis laten wij ons niet meer opvreten door medelijden.

Uit het oplossen in de ander is door het stellen van de natuurlijke grenzen en mededogen ons werkelijke, reële beleven ontstaan. Uit het oplossen is verbondenheid ontstaan.

Solidariteit met onze medemensen en het voelen van onze individualiteit geven wij als een soort serum verder. Anderen ontvangen op die manier kracht om zich van de eigen zielengrenzen bewust te worden en om weer in evenwicht te komen.

We zijn de helpers van het goddelijke geworden en werken en wonen in de mensenziel waar wij de weg van de aarde naar de hele kosmos wijzen.

Sluit je zielsramen

Christus, de vis (Ichthus) heeft ons op dit gebied de voeten gewassen en ons daardoor van het aardse vuil en de verwarring bevrijd. Onze goddelijke levensstroom wordt niet meer door materie of structuur belemmerd en kan vrij de wereld in stromen. Verbonden met het Christusbewustzijn hebben wij eveneens de kracht om andere mensen ‘de voeten te wassen’ waardoor zij
gereinigd worden en herkennen kunnen wie zij zijn en wat zij hier komen doen.

  Klik hier voor je persoonlijke geboortehoroscoop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *