Zelfstandig denken

Denken is verbonden met onze ademhaling, we ademen, dus denken we. Vanuit het mentale veld ontvangen wij met elke ademhaling nieuwe informatie, die aan ons denken wordt toegevoegd, waardoor de onophoudelijke stroom van gedachten in ons hoofd op gang blijft.

Denken is een zeer waardevol en belangrijk gereedschap en het is zeker geen toestand waarmee wij ons zouden kunnen identificeren.

Zolang wij ons denken observeren, zijn wij de waarnemer en niet het denken zelf.
Zeg gewoon tegen jezelf: ik observeer mijn denken en zie wat er gebeurt.

Wij zijn zeer grote en creatieve wezens en met ons denk-gereedschap hebben wij de mogelijkheid om te groeien en onze persoonlijke standpunten en inzichten uit te ademen en de wereld in te sturen en het de wereld te schenken. Andere mensen ademen dit weer in, voor hen wordt onze mentale uitademing een inspirerende inademing.

Denken is vrij

Ons denk-gereedschap is niet afhankelijk van de omstandigheden of de omgeving. Het is volledig vrij en wij beslissen zelf wat wij willen denken. Dit gereedschap behoort alleen ons toe en wij kiezen hoe wij het willen gebruiken. En in overeenstemming daarmee praten we dan, en zeggen en beweren we dingen.

Als wij van onszelf houden en trouw zijn aan onszelf zijn we niet bang om verschillende denk-puzzelstukjes uit te proberen. Wij zijn dan mentaal alert en flexibel en gaan op zoek tot iets naadloos in ons denken past, en dat geven we dan als onze waarheid weer.

De waarheid kent geen angst. Ze is direct verbonden met onze kern en straalt de wereld in. Zij is het gezonde mentale voedsel voor ons allen en is altijd geïnteresseerd in authentieke gedachten van andere mensen.

Als wij daarentegen nog bevestiging van buitenaf nodig hebben, nemen wij blindelings over wat ons wordt verteld en wat op de een of andere manier aannemelijk klinkt. Uit gemakzucht of zelfs goedgelovigheid kijken wij niet verder, nemen de gedachten over zonder ze werkelijk te begrijpen, papegaaien ze gewoon na.

Dit is niet alleen onverstandig, maar ook gevaarlijk, omdat het niet voortkomt uit onze eigen waarheid en dus niet verbonden is met onze kern. Uit angst ontmaskerd te worden, verdedigen wij ons meestal heel heftig en verbieden simpelweg andere denkrichtingen.

Gedachten zijn frequenties

Denken genereert een bepaalde frequentie die we quasi elektrisch uitzenden. Als we droevige en angstige gedachten hebben, is deze frequentie laag en zwaar. Als we mooie en vreugdevolle gedachten hebben, is onze frequentie hoog en licht. Wij kunnen denken met de rails van een trein vergelijken; zoals deze gelegd zijn, zal de trein rijden.

De trein, dat is onze taal, het is wat we uitspreken, wat we uit ons laten spreken. Telkens wanneer wij iets zeggen, iets beweren of onze mening kenbaar maken, produceren wij een soort ‘energiebollen’ die wij voor onze stoomketel nodig hebben zodat onze trein kan rijden.

Deze energiebollen zijn uiterst gewild en kostbaar. Wij kunnen dit uitstekend in het feit herkennen, dat wanneer wij iets zeggen en daarvoor applaus ontvangen, deze vorm van aandacht iets met ons doet.

Manipulatieve gedachten-verbindingen

Antwoorden als ‘de experts/deskundigen bevelen het aan’ of ‘iedereen doet het nu zo’ of ‘dit zijn de nieuwe regels’ zonder een bijbehorend plausibel en correct antwoord, zijn taboe en horen thuis in de vuilnisbak. Dit is geen communicatie, dit is manipulatief besluipen, om onze energiebollen af te pikken, of het nu opzettelijk gebeurt of niet.

Groene energie is niet milieuvriendelijk alleen maar omdat hier de kleur groen wordt gebruikt. Kernenergie kan gelabeld worden als groene stroom. Chemicaliën helpen niet altijd, maar ze hebben wel altijd een bijwerking. Elektrische auto’s zijn niet beter alleen omdat ze geen uitstoot hebben, de productie van batterijen is zeer dubieus, plus ze hebben veel elektriciteit nodig.

Met al deze beweringen worden opzettelijk valse schakels in ons denken gelegd, die wij helaas maar al te vaak achteloos overnemen. Valse gedachten-verbindingen zijn gejatte energiebollen.

Alles wat wij zomaar beweren en wat niet uit onze eigen waarheid voortkomt, genereert energiebollen waarmee wij helaas niets kunnen doen, omdat wij er geen spoor voor aangelegd hebben. Wij produceren nu energie voor degenen die wij kopiëren, die wij imiteren, voor de deskundigen of leidinggevenden enz. en zij gebruiken deze dan voor hun eigen trein.

Zonder zelfstandig denken blijft onze trein staan en blokkeren we niet alleen onze reis, maar ook onze goddelijke kracht, die zich hier wil uiten.

Gezond verstand

Denken kent grondstructuren, en dat noemen wij ons gezonde verstand; spoorrails zijn immers gemaakt van een degelijk en betrouwbaar materiaal. Eén en één is twee en niet drie, alleen omdat iemand dat zegt of omdat het beter voelt of zoeter, lieflijker lijkt.

Simpelweg iets beweren dat wij te goeder trouw hebben overgenomen of dat anderen ons hebben voorgeschreven, gaat het niet meer worden. Dit is nog betrouwbaar, nog gedegen; het spoor kan niet klakkeloos worden omgebogen. En bij een poging vervuilen we alleen maar het mentale veld, want onze ‘ongezonde’ uitademing wordt door anderen ingeademd!

Nee, we hoeven helemaal niet overal een antwoord op te hebben, dat kunnen we helemaal niet en dat is ook niet de bedoeling. Als we iets niet weten dan zeggen we dat gewoon en de gesuggereerde gedachten, dat we dom zijn gooien wij overboord! Dit zijn verouderde, manipulatieve denkpatronen die niets meer te zoeken hebben in deze nieuwe tijd. Als wij in iets geïnteresseerd zijn, kunnen wij altijd in de bijbehorende informatiestroom duiken en op zoek gaan naar passende gedachten.

Wat denk jij?

De centrale vraag blijft natuurlijk wat wij denken, wat wij uitademen en waar onze persoonlijke inbreng blijft. Denken wij echt zelfstandig en zijn wij daar standvastig in?

Alsjeblieft niet slapen en ongefilterde beweringen aannemen. Laat niemand je vertellen hoe jij je spoor moet leggen, wat je moet denken! Niemand behalve jij kent de bestemming van je trein, blijf daarom moedig en trouw aan je eigen waarheid. Bouw dan het ene spoor na het andere en creëer een gigantisch en mooi netwerk voor je trein.

Ieder mens heeft een geweten dat uit de kosmos in de grote hallen van ons hoofd weerklinkt. De taal van ons geweten is onze intuïtie, en dat is de graadmeter waaraan wij ons moeten oriënteren; pas daarna gebruiken wij ons denk-gereedschap.

Met onze intuïtie pakken we het plan op, om het spoor te leggen en dan pas gaan we over tot de activiteit, dat wil zeggen tot denken en spreken.

Het is echt belangrijk om aan de innerlijke maatstaf vast te houden en vastberaden te blijven in het zelfstandige denken, alleen dan kunnen we onze energiebol voor onze eigen stoomketel gebruiken en vaart maken.

Jonge kinderen, zeker in deze tijd, willen alleen maar zelfstandig denken. Hen in een voorgekauwd patroon persen zal ellendig mislukken. Onze schoolsystemen en leerplannen, schoolboeken inbegrepen, moeten dringend worden vervangen. Wij moeten kinderen aanmoedigen, hen ondersteunen, zodat zij hun kennis en creativiteit kunnen uitdragen, want zij zijn onze toekomst!

6 thoughts on “Zelfstandig denken

 1. Dank voor deze heldere kijk op ons denken en hoe dit de energiebollen (be)stuurt, heb je dat helemaal zelf be’dacht’ Heidrun? Benieuwd waar ik hier meer over kan ontdekken.

  1. Graag gedaan Helena 🙂
   Ja, dat kwam gedurende het schrijven en ik kan je alleen maar aanraden de energiebollen bij jezelf te observeren, hoe dit allemaal werkt.

 2. Altijd weer plezierig om jouw woorden te lezen en vanuit jouw invalshoek te kijken.
  Het beeld van de bollen doorgrond ik nog niet helemaal, maar ik voel dat het ‘klopt’ en ga er naar kijken bij mezelf en om me heen.
  Dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *