100% vrouw

De gedachte kwam bij mij op om iets met en voor vrouwen te doen.

Wij zullen wakker en trots op onze eigenheid als vrouw zijn.

Volledig verbonden met onze vrouwelijke kant en zonder een stille behoefte aan goedkeuring of bevestiging te hebben, gewoon puur vrouw zijn.

Na een korte voorbereidende fase kreeg mijn workshop “100% vrouw” zijn vorm en alles wat er al een flinke tijd aan ideeën lag te wachten kon daarin meegenomen worden. Met een aantal enthousiaste vrouwen was ik een weekend op Oasis in Kalmthout (B) waar we het alledaagse leven even achter ons konden laten.

Het vrouwelijke denken is tijdloos

Het programma ontvouwde zich zodanig dat iedereen van ons zijn weggestopte zaken weer op een rustige en eenvoudige manier kon opnemen. Iedereen kon op zijn eigen manier weer contact maken met het ware vrouw-zijn.

Het mannelijke denken is gestructureerd in tijd en weet altijd de zaken snel aan te pakken en problemen direct op te lossen.

Het vrouwelijke denken is tijdloos en schept ruimte waardoor zich de dingen, die al eerder vanuit de ether opgevangen zijn, makkelijk kunnen ontvouwen. Blijkbaar kunnen beide vormen van denken, omdat ze ogenschijnlijk te verschillend werken, moeilijk samen gaan.
Maar dat is niet zo, wij zullen juist een manier vinden om beide wijzen van werken tot elkaar te brengen.

Teveel systemen storten ineen

Je kunt tijd en ruimte niet wegredeneren. Ja, je kunt je er wel tijdelijk aan onttrekken maar op een gegeven moment komt tijd en ruimte weer om de hoek kijken. Zo krijgt bijvoorbeeld het lichaam weer honger en dorst.

Maar wanneer wij constant in tijd en ruimte zouden leven zou de mensheid er niet op vooruit gaan. Er zijn teveel systemen die voortdurend doorgestructureerd worden en deze storten op een gegeven moment ineen omdat ze hun natuurlijke elasticiteit verliezen.

Een goede oefening voor de mannelijke en vrouwelijke kant

Een goede oefening om je van de mannelijke en de vrouwelijk kant in jezelf bewust te worden is: brood bakken. Het aanschaffen van de ingrediënten en het klaarzetten van de benodigdheden is heel mannelijk. Ik noem dit het neerzetten van het organisatorische frame.

Daarna moeten we een kleine drempel over: alle ingrediënten worden nu in de kom bij elkaar gevoegd. Dit is een moment waar het mannelijke (denken) zich moet overgeven aan het innerlijke vertrouwen, op een weten dat alles goed komt.

Nu neemt het vrouwelijke de zaken over. Wij kneden het deeg en door dit mengen brengen de handen met hun energie de verschillende ingrediënten bij elkaar. Terwijl dit eigenlijk een buitengewoon gevoelige daad is kost dit toch veel lichamelijke energie. De vrouwelijke kant beschikt over een groot potentiaal aan kracht !

Dan komt een pauze, een overgave. Wij dekken het zojuist geknede deeg af en plaatsen het op een rustige plek zodat het kan rijzen. Wij gebruiken nu rust.

Er gebeurt nu iets wat wij niet direct kunnen waarnemen maar waarvan wij weten dat het buitengewoon belangrijk is. Het proces kan alleen voortgang vinden als we het met rust laten, als wij het zijn tijd geven.

Het vrouwelijke aspect op zijn best

Dit is het vrouwelijke aspect op zijn best: weten wat er gaande is en beseffen dat alleen door overgave de volgende stap kan plaatsvinden. En dit proces word bovendien herhaald omdat wij twee keer kneden en wachten, dat is dus heel vrouwelijk.

Na de tweede keer gaat het deeg in de deegvorm en daarna de oven in. Het krijgt zijn vuurdoop. Ons innerlijke vuur is het element dat staat voor onze wilskracht, onze levenskracht. Dit vuur zorgt er nu voor dat het brood wordt gebakken, ‘voltooid’ wordt. Wij voelen, ruiken, zien het en in ons roept iets ‘klaar’ en dan kunnen wij ons dus met deze nieuwe schepping verbinden, doordat wij het eten.

Alles komt door het samenspel tot stand

Als wij bedenken dat alles tot stand wordt gebracht, dat elke handeling tot stand komt door middel van dit samenspel tussen het mannelijke en het vrouwelijke, herkennen wij dat ze beide even belangrijk zijn.

Ze hebben beide een bepaalde plaats en het een kan niet zonder het ander. Zonder een harmonisch samenspel van beide ontstaat er geen harmonie, hoe graag wij dat ook zouden willen.

Maak ruimte voor de vrouwelijke kant

Geven wij onze vrouwelijke kant geen ruimte dan onderbreken wij het ‘rijzingsproces’ van het deeg. En als je die vergissing al eens hebt begaan dan weet je dat dit een onherstelbare fout is en het resultaat minimaal is.

Een te sterke verbondenheid met het vrouwelijke bestaat niet.

Mensen die zich te sterk ermee verbonden voelen en geloven dat ze daardoor niet tot een handeling kunnen komen zijn absoluut niet met hun vrouwelijke kant in contact. Ze hebben die juist ingeruild voor angst en onzekerheid. En angst is noch vrouwelijk, noch mannelijk.

Angst is een overlevingsprogramma

Angst is een overlevingsprogramma, een beschermingsprogramma, dat klaar staat om in stressmomenten ons bewustzijn over te nemen. Angst en Liefde kunnen niet op het zelfde moment bestaan ! Om uit de angst te stappen moeten wij voor Liefde kiezen en dat betekent juist dat wij moeten vertrouwen, dus dat we ons op onze vrouwelijke kant moeten verlaten.

Vrouw-zijn geeft kracht

Omdat ik een vrouw ben verbind ik mij eerder met de vrouwelijke kant, tenslotte heb ik voor dat geslacht gekozen. En hoe meer ik dat doe, hoe meer ik ervaar dat dit prettig voor me is en me kracht geeft. Als je weer openstaat voor je ware vrouw-zijn, in welke vorm dan ook, dan beleef je ontzettend veel plezier.

Je zult voortdurend nieuwe dingen ontdekken, of beter: je zult die zaken van jezelf die je eigenlijk als verloren beschouwde weer terugvinden. Je zal ze weer kunnen invoegen in je persoonlijkheid, je kan zo jezelf weer ‘rond’ maken en weer puur worden.

Ik hoefde alleen maar de stroom te volgen

Tijdens het voorbereiden van een project ben ik nog nooit zo ontspannen geweest. Alles schoof als vanzelf ineen. Ik hoefde alleen maar de stroom te volgen. Het vrouw-zijn in ons wakker maken, daar draaide het om.

Precies in het ritme van de dag en in het tijdbestek waarin het zich in ons verder wil ontvouwen om zijn natuurlijke vorm aan te nemen. Er was echte harmonie en geborgenheid. Hoe meer ik de groep observeerde, hoe meer het mij ontroering gaf. Wij kunnen veel dingen in ons leven oplossen als wij ons meer op het ware vrouw-zijn richten. En nee, dat betekent niet alleen maar wachten, wij moeten allereerst goed kneden !

Een sterkere band met mijn vrouwelijke voorgangers

Ik heb genoten van deze workshop. Ik voel opnieuw een veel sterkere band met mijn vrouwelijke voorgangers, met mijn grootmoeder, mijn moeder en de aardemoeder. En ik ben hen dankbaar voor al hun moeite en ontberingen die ze op zich namen om dit aardse deeg te kneden opdat ik vandaag kan doen wat ik doe.

Oasis
Oasis

Workshop ‘Ik ben Vrouw’ -jij bent van harte welkom !

Uitgebreide informatie vind je op Workshop Ik ben vrouw of neem hierover contact met mij op.

  Klik hier voor je persoonlijke geboortehoroscoop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *